HelsingeVattens logotyp
Tvättar händerna

Nya influensan, A(H1N1), Så skyddar du dig mot smitta

Det finns några enkla råd för att minska risken att drabbas av influensa A(H1N1). Till exempel att tvätta händerna ofta och att undvika nära kontakt med dem som man vet är sjuka. Men bäst av allt är att vaccinera sig.
Landstinget Gävleborgs hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns all information du behöver angående vaccination.

All influensa, även den nya influensan A(H1N1), smittar via droppar från saliv, nysningar och hosta. Virus kan även fastna på olika ytor. Smittan flyger inte långa vägar i luften utan det krävs nära kontakt med den smittade för att själv drabbas.

Tänk på att undvika nära kontakt med personer som du vet är sjuka. Om du själv är sjuk, stanna hemma från arbetet eller skolan. Hosta eller nys i armvecket eller i en pappersnäsduk och tvätta händerna ofta med tvål och/eller handsprit.

Informationen kommer från Socialstyrelsen och Smittskyddsinstitutet.

  
På krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns svar på de frågor om smittvägar, symtom pch spridning som hittills har besvarats av myndigheterna. Om du inte hittar svaret på din fråga kan du ringa till myndigheternas telefontjänst 020-20 20 00. Antingen får du svar direkt, eller så skickas svaret till din e-postadress.

Här finns även bekräftad informationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och nyheter från myndigheter och andra som hanterar influensa A(H1N1), tidigare kallad svininfluensan.