Kokningsrekommendation

Om det finns misstanke eller är bekräftat att dricksvattnet innehåller mikroorganismer som kan göra dig sjuk, kan du behöva koka ditt dricksvatten. I vissa fall utfärdas en kokningsrekommendation som en försiktighetsåtgärd.

Om det går ut kokningsrekommendation i ditt område gör du på följande sätt:

  • Koka upp dricksvattnet i kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt.
  • Det räcker att vattnet kokar upp - det behöver inte koka en viss tid.
  • Förvara sedan dricksvattnet i en väl rengjord behållare i rumstemperatur eller kallare - gärna i kylskåp.

Kokningen dödar mikroorganismer som bakterier, virus och parasiter.

Vad kan jag använda det kokta vattnet till?

  • Som dricksvatten eller för att blanda drycker, exempelvis saft.
  • Vatten till matlagning som inte kommer att kokas eller värmebehandlas över 100°C.
  • Vatten till kaffe (kaffebryggare värmer inte vattnet tillräckligt för att döda mikroorganismer).
  • Att frysa in is.
  • Att skölja frukt, sallad och grönsaker som inte ska kokas.
  • Tandborstning.

Okokt dricksvatten kan användas till att

  • Tillaga mat som ska kokas i vatten, till exempel potatis, ris och pasta.
  • Tvätta händer och ansikte.
  • Duscha, men se till att små barn inte sväljer av vattnet. Undvik att bada.
  • Spola toaletten.
  • Diska i maskin på högsta temperatur (använd torkprogrammet) eller för hand
    (låt disken torka innan den används).
  • Tvätta kläder.
  • Städa och rengöra ytor.
  • Vattna blommor.

Observera att barn inte bör leka i vattenspridare, barnbassänger och liknande under perioder med kokningsrekommendation.

Mer information om kokningsrekommendationer hittar du på Livsmedelsverkets hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad