Kokningsrekommendation
Om det finns misstanke eller är bekräftat att dricksvattnet innehåller mikroorganismer som kan göra dig sjuk, kan du behöva koka ditt dricksvatten. I vissa fall utfärdas en kokningsrekommendation som en försiktighetsåtgärd.
Om det går ut kokningsrekommendation i ditt område gör du på följande sätt:
- Koka upp dricksvattnet i kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt.
- Det räcker att vattnet kokar upp - det behöver inte koka en viss tid.
- Förvara sedan dricksvattnet i en väl rengjord behållare i rumstemperatur eller kallare - gärna i kylskåp.
Kokningen dödar mikroorganismer som bakterier, virus och parasiter.
Vad kan jag använda det kokta vattnet till?
- Som dricksvatten eller för att blanda drycker, exempelvis saft.
- Vatten till matlagning som inte kommer att kokas eller värmebehandlas över 100°C.
- Vatten till kaffe (kaffebryggare värmer inte vattnet tillräckligt för att döda mikroorganismer).
- Att frysa in is.
- Att skölja frukt, sallad och grönsaker som inte ska kokas.
- Tandborstning.
Okokt dricksvatten kan användas till att
- Tillaga mat som ska kokas i vatten, till exempel potatis, ris och pasta.
- Tvätta händer och ansikte.
- Duscha, men se till att små barn inte sväljer av vattnet. Undvik att bada.
- Spola toaletten.
- Diska i maskin på högsta temperatur (använd torkprogrammet) eller för hand
(låt disken torka innan den används). - Tvätta kläder.
- Städa och rengöra ytor.
- Vattna blommor.
Observera att barn inte bör leka i vattenspridare, barnbassänger och liknande under perioder med kokningsrekommendation.
Senast uppdaterad