Vattnet har inga gränser

Klimatförändringar ger oss mer och kraftigare regn. När det kommer väldigt mycket regn på kort tid blir ledningarna fulla och vattnet svämmar över.

Ledningsnätet är byggt för att klara ett normalt regn, då rinner vattnet undan som det ska.

Men det finns inga ledningar som kan hantera extrema regn. När det kommer väldigt mycket regn på kort tid blir ledningarna fulla och vattnet hittar andra vägar och svämmar över.

När avloppsrören blir fulla kan vattnet tryckas tillbaka upp ur golvbrunnar i källare eller gatubrunnar och orsaka översvämningar.

Kraftiga regn kräver större plats än vad som finns i ledningsnätet, och behöver tas om hand på andra sätt.

För att undvika översvämningar har ledningsnätet en säkerhetsfunktion som innebär att man tillfälligt släpper ut avloppsvattnet i ett vattendrag. Det kallas att brädda.

Bräddfunktionen fungerar likadant som ett överrinningsskydd gör i handfatet eller badkaret.

  • Du som äger en fastighet har ansvar för att skydda din egen fastighet och tomt mot översvämningar. Ansvaret gäller också ledningar och egna vatten- och avloppsinstallationer inom din fastighet.
  • HelsingeVatten har ansvar för det allmänna ledningsnätet, det vill säga ledningarna utanför fastigheten. Ledningsnätet ska kunna hantera ett normalt regn.
  • Kommunen har ansvar för att ta hänsyn till skyfall och översvämningsrisker när man bygger nya områden. Kommunen har ansvar för avvattning av kommunala vägar, gator samt gång- och cykelvägar vid normala regn.

Översvämning Öppnas i nytt fönster.

 

Senast uppdaterad